Neoplanta dobar primer zapošljavanja mladih

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić i ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, posetili su kompaniju Neoplanta povodom sprovođenja projekta čiji je cilj povećavanje mogućnosti za zapošljavanje mladih.
mediaCENTAR.jpg

Nakon razgledanja proizvodnih pogona i razgovora sa rukovodstvom Neoplante, Udovičić je istakao značaj zapošljavanja u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i pohvalio planove kompanije za izgradnju novih farmi, radi povećanja proizvodnje, izvoza, a time i zapošljavanja.
Udovičić je ukazao i na problem da se mladi slabije opredeljuju za proizvodna zanimanja, koja su deficitarna i s kojima je mnogo lakše naći posao.
„Neophodna je šira društvena akcija kako bismo to stanje promenili i odgovarajućim promenama u obrazovanju i šire obezbedili kadrove potrebne pre svega kompanijama koje posluju u Srbiji“, rekao je Udovičić.
Vulin je izjavio da je Neoplanta, koja posluje u sastavu Nelt Grupe, jedan od dobrih primera koji pokazuju „da u Srbiji itekako može dobro da se radi“, da se zapošljavaju domaći radnici, a da se bude konkurentan na svetskom tržištu. On je izrazio zadovoljstvo što će Neoplanta nastaviti da investira u proizvodnju i razvoj, a time i u zapošljavanje, pre svega mladih i stručnih kadrova.
Izvršni direktor Neoplante, Slobodan Vasilić, zahvalio je Ministarstvu omladine i sporta što je pokrenulo projekat unapređenja zapošljavanja mladih i što je kompanija identifikovana u tom pogledu kao jedna od vodećih u Srbiji.
Vasilić je naveo da Neoplanta danas ima oko 800 zaposlenih, od kojih je skoro polovina starosne dobi do 34 godine i naglasio da kompanija rado zapošljava mlade i stručne kadrove, ulažući u njihovo dodatno usavršavanje.
„Najveći izazovi sa kojima se suočavamo kada je u pitanju zapošljavanje mladih, jeste pronalaženje kadrova koji imaju specifična, posebna znanja, kao što su informatički tehničari i tehnolozi finalne prerade, kao i kadrovi koji imaju zanatske veštine, poput mesara“ izjavio je Vasilić i dodao da veruje da će celokupan projekat rezultirati konkretnim merama koje će doprineti lakšem prevazilaženju izazova na tržištu rada.